Helena Bergström – filmens Kikki Danielsson

Säkert är ett uppblåst ego många gånger en förutsättning för att stå på scen, men det är klädsamt att då och då ändå spara på orden. I synnerhet för institutionen Bergström/Nutley som säkrare än andra anses fånga den svenska folksjälen.

Precis som Jonas Holmberg anser jag att Helena Bergströms utspel i Aftonbladet sätter fingret på ett politiskt haveri inom svensk film.

Medan Colin får göra storfilm på storfilm enligt ett instant-powder-recept som är så genomskinligt att man vill bita sig i knogarna – svensk landsbygd check, sol och blå himmel check, ängsmarker och grönska check, premiär på juldagen, då svenskens sommartörst är som mest kvävande check – så saknar många svenska regissörer och manusförfattare med internationellt dokumenterade framgångar finansiering för filmer som inte ens kräver en femtedel av Nutleys budget.

Det är ett problem. SFI:s tankevurpor kring filmstöden sänker svensk film. Och samtidigt är fördelningen av resurserna en svår nöt att knäcka eftersom det handlar om subjektiva bedömningar hos de filmkonsulenter som sitter på plånboken.

Men för Colin och Helena borde saken vara glasklar. Svensk film har belönats internationellt, inte bara med priser utan också med uppdrag för bl.a Lasse Hallström och Lukas Moodyson. Om bara Colin ställer sig frågan varför han inte är med i den klubben så är svaret givet. Hans filmer håller inte måttet.

Colin Nutley fick sin tilldelning av Guldbaggar 1992, under en av svensk films mörkaste perioder. (Året innan fick Lasse Åberg en bagge för bästa manliga skådis!). Ungefär samtidigt blev Helena utsedd till ÅRHUNDRADETS skådespelerska.

Helena Bergström borde inte gasta. Hon borde rodna.

Annonser

3 svar to “Helena Bergström – filmens Kikki Danielsson”

  1. Spot on :-D

  2. Helt rätt! Kan inte för mitt liv förstå vad i Nutleys filmer som drar folk till biograferna. Filmens svar på hötorgskonst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: