Tänk om det blir småhippt att rösta på Centern?

I höstas twittrade jag om att jag genomskådat Annie Lööf. Att jag sett tvärsigenom hennes airbrushade hudlager och upptäckt att hon är en hubot. Lika lojt leende och höviskt undfallande som de mänskliga robotarna i SVT:s storsatsning ”Äkta människor” som sändes för ganska exakt ett år sedan. Det var ett lyckat tweet som jag stolt kunde betrakta retweetas av många. Även av konton i Annies direkta närhet. Självupptaget och bräkande skröt jag om tweetens resa nästan ända fram till målet. Men nu måste jag ta tillbaka den.

Svensk politik saknar bett, sting och skärpa. Stora delar av den senaste mandatperioden har handlat om att effektivast gjuta olja på varje politisk våg som hotat partiernas välkrattade strandremsor. Den politiska miljön har tett sig som radhusträdgårdarna i inledningen av ”Svensson, Svensson” – exakt lika stora, exakt lika välansade och med samma gräsklippare utanför redskapsskjulen. Den ena adressen kan inte skiljas från den andra. Är man inbjuden till Annie kan man lika gärna hamna hos Fredrik eller Gunnar. Eller Stefan för den delen. Strunt samma. Det ser likadant ut hemma hos var och en av dem.

Nu är det bara ett och halvt år kvar till nästa val. Inget av riksdagspartierna håller en dagordning som utmanar och revolterar. Alla springer på samma, många gånger populistiska boll. Den politiska diskussionen är både anonym och harhjärtad. Det verkar som att alla ligger och trycker bland tuvorna för att märkas så lite som möjligt. Ideologierna är urvattnade och svåra att uppfatta. (Ja det skulle vara liberalismen som märks i så fall. Utan att lägga några aspekter på halten av densamma så verkar det som att alla partier klungar ihop sig kring mer eller mindre liberala åskådningar).

Tills nu. Då utmanar Centern. Sveriges tråkigaste mittparti gör en politisk capriole så att kolstybben skvätter i manegen. I ett enda slag slänger arbetsgruppen bakom partiets idéprogram upp en näve bloss i det skumma vintermörkret och lyser upp debatten. Månggifte, slopad skolplikt, fri invandring.

Den häpna reaktionen låter givetvis inte vänta på sig. Media dammar av stora kristrumman och ifrågasätter ledarskapet. Även inom partiet kastar sig distrikten ut med både motförslag och förhoppningar om avgång. Oturligt nog väljer partiledningen därför att bums fluffa till budskapet.

För ett liberalt parti som leds av en Margret Thatcher-beundrare är det logiskt att ifrågasätta bland annat skolplikt och månggifte. Om man vill lösgöra individen från statligt inflytande måste man ta upp även dessa frågor till debatt. Det är inte bara modigt utan nödvändigt. Att en partistyrelse och -stämma sedan utser vilka frågor som verkligen ska drivas i handlingsprogrammet är en helt annan sak.

Det hade varit spännande om partiledningen härdat ut. Låtit förslagen ligga på tork i debatten ett tag till. Det hade onekligen satt fart på en inledande valrörelse och kanske banat väg för ytterligare nya idéer hos även andra partier. Polariserat svensk politik och mutat in de obevakade områden som bland annat SD dominerat. För Centern själva hade det kanske inneburit maskotstatus hos den intellektuella eliten. Vem vet? Kanske hade Annie Lööf fått plats vid honnörsbordet på gaygalan med Jonas Gardell och Mark Levengood.

/Jocke Sjökvist

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: