Man kan skämta om allt. Om man lyckas beror helt på kontext och syfte.

Som art är människan ensam om skrattet. Inga andra djurslag på jorden kan skämta med varandra. Luras och leker gör många djur, men skrattet är vi människor ensamma om. Det beror på att vi är medvetna om vår dödlighet. Vi kan reflektera över vår skörhet och våra tillkortakommanden. När vår trygghet hotas är skrattet en ventil som lättar på trycket.

Ett av de stora youtubefenomenen de senaste åren har varit den skrattande bebisen. Glada föräldrar lägger ut filmsnuttar på sina kiknande telningar. Vad som utlöser skratten kan vara olika saker – en hostning, ett papper som rivs itu med ett ritsch eller i princip vad som helst. Gemensamt med alla filmer är dock att under bråkdelen av en sekund, innan barnet brister ut i skratt, så kan man skönja skräck i blicken. Barnet befinner sig i en trygg miljö medan hen samtidigt utsätts för något oväntat. Barnet upplever osäkerhet: ”Vad är det som händer? Det här känns farligt men mamma är ju här. Hur ska jag reagera?”. Reaktionen blir ett skratt sprunget ur en hisnande svindelkänsla.

Jag tänkte på detta då jag i veckan såg TV4:s nya dramasatsning ”Allt faller”. Känslan bakom dramats största tragikomiska ögonblick var exakt densamma som barnet känner då pappa kastar hen upp i luften för att på nedvägen åter fånga hen i sin trygga famn. Omtöcknad svindel.

”Allt faller” är inte roligt. Det är ångest och hjärtskärande elände. Tragiskt, fantastiskt och fullständigt underbart. På uppdrag av TV4 har Jonas Gardell, Johan Rheborg och Henrik Schyffert skrivit ett drama som på många nivåer överträffar det mesta jag tidigare sett. Seriens två första avsnitt visade att när det gäller kulturens uppdrag – att bearbeta små flikar av verkligheten för att visa dem i ett annat ljus – så har dessa namnkunniga komiker kanaler till vårt innersta som de flesta utbildade dramaskådisar inom film och TV saknar.

Kanske är det därför man nu upprörs över Gardells skämt om diskoteksbranden i Göteborg. För dig som missade premiären måste förklaras att man i ett avsnitt får betrakta en komiker som ursinnigt försöker hålla publiken på kokpunkten genom att skämta om hur humorn i Göteborg alltid måste vara ”så jävla varm”. I kvädet undslipper sig karaktären att det därför inte är underligt att det var i Göteborg diskoteksbranden skedde. Skämtet är grovt. Karaktären buas ut och några scener senare får han sina ord nedkörda i halsen då en ung kvinna lika bryskt skämtar tillbaka om hur hon släpade sin kompis ut ur branden medan vännens mobil låg och ringde i hennes ficka och hur fånigt det kändes eftersom vännen redan var död.

Skämtet om diskoteksbranden har, sin vulgaritet till trots, en legitim plats i manuset som är sprunget ur Gardells och Rheborgs sorg över sina nyligen bortgånga föräldrar. I smärtan över bortgången har de betraktat sin egen ytlighet och jakt på bekräftelser. Flera av scenerna är självupplevda och i synnerhet är scenen där Rheborg inte kan lämna sin iPhone obevakad ens vid sin pappas lik en stark beskrivning av en nutidsmänniska. Alltid online, alltid beredd att försvara sin plats i bruset.

Dessvärre skymmer nu ilskan över det grova skämtet dess tragiska symbolik. Medan flåsiga underbältet-, rasistiska och sexistiska lustigheter i program som ”Parlamentet” glatt accepteras så rasar vi över en komik som på riktigt sätter tankeförmågan på prov. Det är synd. Debatten huruvida man kan skämta om allt är alltför nyttig för att skrämmas bort.

 

Annonser

Ett svar to “Man kan skämta om allt. Om man lyckas beror helt på kontext och syfte.”

  1. Att så många personer verkar bli så upprörda över denna serie beror helt enkelt på att många personer är ganska enkelspåriga och även ganska korkade personer. De hade väntat sig en ny Solsidan och inte en dramaserie med svart humor. Många upprörs även utan att ens ha sett den, men de har läst lite om någon speciell scen tagen ur sitt sammanhang i en kvälltidning och måste spy ut sitt förakt över Gardell som är så okänslig etc etc. Det är lite läskigt på ett humoristiskt sätt att läsa reaktioner av de som är upprörda och inte förstår serien, folk som tycker att han inte har rätt i en serie att säga något om branden och samtidigt säger att han ska avrättas. Jisses.

    De kan tydligen inte förstå att Jonas Gardell spelar en roll i denna tv-serie (och att hans rollkaraktär har samma namn gör de ännu mer förvirrad). Det är samma sorts personer som blev vansinniga på folk som spelade skurkar i t ex såpoperor för att de var så dumma på tv. Själv såg jag ”The Hobbit” på bio för nån vecka sedan, det var elakt att trollen försökte äta upp dem (varför gjorde ingen något, dumma troll).

    Det är som för några år sedan när det var ett jävla ståhej om en humorsida på facebook (av den sorten med icke rumsren humor, mycket sexistiska och homofobiska skämt) som blev anmäld och även nerstängd. När jag sade att jag tyckte det var fel fick jag direkt höra att jag verkligen inte skulle ha tyckt så om jag själv eller min mamma eller syster hade blivit misshandlad eller våldtagen. Jag svarade då att jag faktiskt själv är en hbtq-person och att jag själv har blivit utsatt för hatbrott, blivit utsatt för grov misshandel och även för sexuella trackasserier men att jag ändå tycker det är helt ok att skämta om sådant.
    Man kan skämta om precis allt, men det betyder inte att alla skämt är roliga. Om man inte tycker att ett skämt är roligt så har man rätt att säga till eller gå därifrån. Man har dock ingen rätt att hindra någon att dra det skämtet, även om man tycker att det är vidrigt och icke politiskt korrekt. Det betyder inte heller att man tycker skämtet i fråga är roligt bara för att man försvarar rättet att säga det,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: