The Juliette Letters

Mitt sorgeprojekt. Sorgligt i den meningen att vi bara genomförde en enda spelning. Sen skingrades vi för vinden och jag skulle ge ett stämband för att få göra föreställningen på nytt.

Under tidigt 90-tal samarbetade Elvis Costello med stråkkvartetten The Brodsky Quartet kring projektet The Juliette Letters. Textmaterialet byggde på en idé Costello fick då han i tidningen läste om en professor från Verona som tagit sig an uppgiften att svara på alla de brev människor världen över skickade till den uppdiktade karaktären Julia Capulet från Shakespeares Romeo & Julia.

Kring idéer om allt från kravbrev och klotter till hot- och självmordsbrev improviserade ensemblen fram ett fantastiskt album som släpptes 1993. Jag är ett troget Costello-fan och har sedan plattan kom ut närt en dröm att få göra materialet på svenska. Det hann vi inte då – vi gjorde vår föreställning helt och hållet på Costellos originalarrangemang och texter.

Men jag skriver på den svenska översättningen fortfarande – ett par rader då och då – så nån gång kanske vi kan köra den som det var tänkt…

Under arbetet med föreställningen vi gav på Gnistan i Jönköping i november 2004 lärde jag känna Julia Sandwall, Igor Viktorovic, Albert Eckerbom och favoritcellisten Ragne Pettersson.
Saknar dem ibland.

Julia, Ragne, Igor och Acke.

Annonser